2018. május 19., szombat

Mobil - Friday the 13th: Killer Puzzle


A gyilkossághoz vezető út, fejtörőkkel van kikövezve.
A Friday the 13th: Killer Puzzle, már a címével is elárulja, hogy nem a nagygépes The Game-hez hasonlatos mészárlásban lesz részünk Jasonnel, hanem éppen ellenkezőleg, ahhoz, hogy áldozatunkhoz jussunk, alaposan meg kell tornáztatnunk agytekervényeinket. Bizonyára mindenki ismeri a rettenetesen régi doboz tologatós logikai játékot, amikor a labirintusban a megfelelő helyre kellett juttatni a ládákat, ez a játék olyan népszerű volt annak idején, hogy a régebbi TV-kbe is beépítették alkalmazásként.
Ezt az egyszerű formulát veszi alapul a Killer Puzzle, ahol Jason az irányítandó karakter, aki kizárólag vízszintesen és függőlegesen képes mozogni, és ha lép, akkor teljes sorokat és oszlopokat szel át, ám útját különféle akadályok állják, melyek alaposan megbolondítják az áldozatokhoz vezető utat, viszont, ha sikerült elérni őket, azon nyomban lesújt a machetával.
Ez alól kivétel, ha csak közelükbe férkőzünk, vagy éppen mellettük ölünk meg egy rendfenntartó karaktert, esetleg civilt, mivel ilyenkor tovább menekülnek, nem egy alkalommal kell a továbbjutás érdekében ezt a fajta ijesztgetést felhasználnunk, hogy áldozatunk képezze az ütközőpontot, hogy egy adott sort elérjünk. Továbbá ott vannak még a vezetékes telefonok, melyekkel el tudjuk csalni ellenfeleinket, de az egészet az utolsó áldozat felbukkanása színezi meg leginkább, amit a játék mindig egy X-szel jelöl, hogy mely ponton számíthatunk rá, ha már mindenki mással végeztünk, éppen ezért komoly előre gondolkodást követel meg a program.
Az egészet még nehezíti, hogy vannak elmozdítható terepakadályok, mint a könyvespolcok, amiket feldönthetünk - ezzel akár agyoncsapva ellenfelünket, de a tábortűzbe is kergethetjük őket -, de nem mindegy, hogy milyen irányba, ráadásul Jasonnek is megvannak az ellenfelei, mint a korábban említett fegyőrök, rendőrök, vagy éppen a vízfoltok, mely utóbbi esetében köztudomású, hogy a halhatatlan Jason azonnali vesztét okozza, mivel gyerekkorában a tóba fúlt.
A kezdeti könnyed bevezető fejezetet, már egyre nehezebb és nehezebb feladványok követik, élénk fantáziáról adva tanúbizonyságot a fejlesztők részéről, hogy mennyi mindent voltak képesek kihozni a szűk keretek közé szorított játékszabályból, ennek köszönhetően lebilincselő alkotást jelent a Killer Puzzle, amibe, ha belekezd a játékos, akkor nehezen lesz képes abbahagyni, mert mindig ott lesz a „csak még ezt a pályát megoldom” érzés. 




Ráadásképp a játék egy jópofa, a South Parkra emlékeztető grafikába van csomagolva, persze ennek ellenére jelen vannak a könyörtelen kivégzések, ami így egy humoros formát ölt, de aki nem viselné, egy mozdulattal kikapcsolhatja a vörös testnedv és brutalitás effektet, hogy csak fehér pukkanásokat lásson, amikor Jason még ikonikus fegyverét sem veszi igénybe a gyilkosságokhoz. A fiatalabbak esetében azért is ajánlatos, mert az utolsó ellenfél kivégzése, mindig egy mini játék keretén belül zajlik, ahol a megfelelő időben kell a képernyőre tenyerelni, különben áldozatunk eliszkol.
Ez utóbbi egy külön játékmódot is kapott, ahol kiváló, a ’80-as éveket idéző zenei aláfestés mellett kell sorban végezni az áldozatokkal a minél magasabb kombó elérése érdekében, de akadnak napi kihívások is, melyek nagyon komoly feladványokat rejtenek a plusz vér fejében, ugyanis Jason szintet lép a kiontott vér után, amivel ládákat, a ládák szétverésével pedig további fegyvereket lehet megnyitni, amíg a fejezetek teljesítésével újabb kosztümök szerezhetőek az elpusztíthatatlan teremtménynek. Összesen nyolc, a filmekre építkező fejezet érhető el ingyenesen, minden fejezetben 13 kihívást tartogatva, így nagyon hosszú időre jelenthet kikapcsolódást, de amennyiben valakinek annyira megtetszene, hogy támogatná a fejlesztőket, további fejezeteket vásárolhat a palettára.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a logikai játékokat és Jasontől sem retten vissza, mert roppant addiktív és jópofa, mindez teljesen ingyenesen letölthető formában. A fejlesztők nem csak keményen odatették magukat a játék elkészítéséhez, de úgy érzem, hogy a maximumot hozták ki az adott műfajból.

Műfaj: logikai
Megjelenés: 2018. (Android, iOS, PC)
Fejlesztő: Blue Wizard Digital
Kiadó: Blue Wizard Digital
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése