2017. február 4., szombat

Könyvmoly - Mark Frost: Twin Peaks titkos története


Mark Frost dokumentarista regénye arra hivatott, hogy feltárja azon titkokat, melyek megválaszolatlanul maradtak a két évad lezárását követően, valamint összekötőkapocsként szolgáljon, a hamarosan érkező, 25 év elteltével leforgatott folytatáshoz.
Legalábbis a könyv hátoldalán olvasható ismertető ezt hirdeti, ám ez közel sincs így, sőt mondhatni nem igaz.



Az egész könyvnek van egy roppant érdekes szerkezete, dokumentációs formába szedett regényről van szó, ahol a kisebb-nagyobb történetek állnak össze egy kerek egésszé, hogy a végén a sorozathoz hasonlatos hatást érje el Frost, mely egyben új befejezést is szolgáltat a második évadnak, még annak ellenére is, hogy csupán órákkal viszi tovább annak cselekményét, pedig valójában 25 év telt el. Ahogy annak idején a halott Laura Palmer mondta Dale Coopernek álmában, 25 év múlva ismét találkozunk, ami jelen állás szerint a májusi premierre lesz aktuális, éppen ezért is érezték az alkotók szükségét annak, hogy negyedszázad elteltével felfrissítsék az emlékeket a Twin Peaks eseményeivel kapcsolatban, ami érthető is, ha nem olyan fanatikus az ember, mint jómagam, aki évente akár többször is újra nézi a sorozatot.
Ebből következik is, hogy közel sem folytatásról, hanem inkább a múlt feltárásáról, valamint még inkább annak rejtélyeinek elmélyítéséről szól a kötet. Frost igencsak távolról, a XIX. század második feléről indít, amikor is az első felfedezők megérkeztek a leendő Twin Peaks városának környékére, és szembe találták magukat a természetfeletti erőkkel. Az itt megszerzett zöld bagolygyűrű, örökösen visszatérő eleme lesz a történeteknek, melyek nem egyszer merítenek valós, ám kevésbé ismert történelmi alakokból, akár név szerint is említve őket, mint Ron Hubbard sci-fi író, aki a szcientológiai egyházat alapította.

Frost ezekkel a főként okkult történelmi személyekkel, valamint kiszínezett hátterű társaival és a fiktív alakokkal, egy félévszázadon átívelő konspirációs történetet épít fel aprólékosan, amiben megfordul rakéta kísérlet, mágia, a Kennedy gyilkosság, de elsősorban az UFO kutatás, melynek központi figurája Douglas Milford, a polgármester egykori öccse. Frost remekül ültette az alig ismert karakterre ezt a hátteret, szép lassan bontakoztatva ki befolyását a roswelli incidenstől, egészen haláláig és hátrahagyott jegyzetéig, mely egyben végrendelkezést is jelent beosztotta, Briggs őrnagy számára.
Az eseményekről való beszámolókat, egy magát megnevezni nem kívánó, csupán Archivista címkével szereplő személy állította aktába, mely Gordon Cole parancsa alapján került az FBI egyik beosztottjához, tanulmányozás céljából. Különösen elismerést érdemel az a számtalan illusztráció és fénykép, melyeket kimondottan a könyvhöz készített tárgyakról, dokumentumokról készítettek el, vagy éppen tetszetős grafikák színesítik az amúgy roppant izgalmas történeteket, hogy az olvasóhoz még inkább közelebb hozzák a Twin Peaks hangulatát, legyen szó annak korai XX. századi történelméről, vagy éppen a sorozatban látott világról.

Mint a széria rajongója, csupán egyetlen dologba tudnék bele kötni, az pedig, hogy Frost élt azon írói szabadságával, hogy olyan karakterek háttértörténetét módosította - hogy még inkább színesebbé tegye -, melyekről csupán egy-egy mondat hangzik el a sorozatban. A Tuskó Lady férjének halála, valamint Nagy Ed és Norma kapcsolatának múltját, már merőben más formában tárja az olvasó elé, mint, ahogy az említésre került egy-egy epizódban, de nem kívánok szőrszálhasogató lenni, hisz csupán javára válik a történeteknek.
Ahogy az látható, több időszakra építkezik a kötet, végigkísérve Twin Peaks teljes ismert múltját, éppen ezért sem lehet minden titkot feltáró regényre számítani, mely valójában egy elbeszélés Archivista részéről, miközben a kötetet tanulmányozó FBI ügynök széljegyzetekben osztja meg gondolatait és észrevételeit, igyekezvén kitalálni az aktát összeállító személy kilétét. Elsőre meglepő, ám nagyon érdekes szerkezet ez, a kötet végére engedve a sorozat karaktereire vonatkozó részleteket, mint a korábban említett Tuskó Lady házasságának története, aminél érdekesebb, hogy miként került rá a Bagoly barlang tetoválása, vagy mi történt Hankkel letartóztatása után, és hogy kapcsolata Renault-val már egészen a gimnazista időkig nyúlik vissza, vagy éppen miként alapult a Könyvesházi Fiúk, de Benjamin Hornról is lehullik a lepel. Ilyen és ehhez hasonló érdekességek, a Twin Peaks világát jelentősen gazdagító részletek, ritkán pedig súlyosabb dolgok kerülnek napvilágra, inkább a múltra, mint a széria befejezte után történtekre koncentrálva, sőt, ahogy említettem, csupán pár pillanattal viszi azt tovább, a feszültség tetőzéskor megszakítva a történetet. Van, ami nem változik.
Annak ellenére, hogy a tartalom köszönőviszonyban sincs az eladásokat gerjeszteni kívánó hátlapi szöveggel, minden Twin Peaks kedvelőnek kellemes olvasmányt fog szolgáltatni ez a kötet, mely, még ha könyv nagyobb terjedelmében kerülő útra is viszi a történetet, egy mellékszálon futó cselekménnyel, számtalan érdekességgel, feszültséggel, háttérinfóval, pár rejtélyre szolgáló magyarázattal, és minimális folytatással képes szolgálni, amire a széria hirtelen befejezése már nem tudott kitérni. Amennyiben eltekintünk a megtévesztő hátoldali ismertetőtől - hogy ne legyen csalódás a tartalomra, mert minősége példaértékű -, akkor egy roppant izgalmas és emlékezetes olvasmányként szolgál, ami a rajongóknak kötelező jellegű a gyűjteménybe.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése