2016. szeptember 24., szombat

Könyvmoly - Karen Traviss: Gears of War - Jacinto romjai


Jacinto elpusztult. A fajok között dúló háború egyetlen kiútját jelentette Jacinto elsüllyesztése, hogy a sáska városokat elmossa a végtelen víztömeg.

Most az újrakezdésnek van ideje, amikor az elpusztult civilizáció romjaiból kell építkezni, majd megerősíteni azt. Erre a távoli sziget, a COG szövetséges Vectes kínálkozik a leginkább megfelelő helynek. Mivel a település partjait tenger öleli körbe, a férgek képtelenek voltak ekkora távolságba eljutni, így lakosainak fogalmuk sincs milyen poklot jártak meg azok a menekültek, akik nagy óvatossággal igyekeznek a vectesiek bizalmába férkőzni, hogy akár a szakadároknak nyújtott amnesztiával, közös erővel fektessék le az új világ alapjait.



Mindeközben visszatérnek a múlt vérrel átitatott fejezetei, a Hajnal Pöröly bevetésének napjai.

Az első kötetben megismert módon, két idősíkon mozgó történetekkel gyarapodik a Gears of War univerzum, továbbra is precízen kimért cselekmény kibontással, remekül illeszkedve abba az óriási űrbe, melyet a könyvek hivatottak kitölteni. A sztori közvetlenül a játék második részének befejező pillanataitól veszi fel a fonalat, majd elkalauzolja az olvasót a COG erők és lakosságának túlélési kalandjaiba, miközben az áradást átvészelő sáska hordák bukkannak fel az ideiglenes táborok környékén.

A múltban játszódó szál - mely közvetlenül a Hajnal Pöröly bevetése előtti drámai napok eseményeit tárja fel -, sokkal jobban tetszett, annak köszönhetően, hogy nem csak egy remekül megírt történetet mesél el, hanem feltárja a Sera történelmének egy olyan kulcspontját, melyről ez idáig nem sok ismerettel rendelkezhettek a Gears of War játékok kedvelői. Adam Fenix találmánya és Prescott elnök döntése örökre átrajzolta az emberi civilizáció térképét, hogy útját állják a feltartóztathatatlan sáska seregeknek, akik az emberi városokat sorra ostromolva jutottak a COG erők arzenáljához és fordították azt megalkotójuk ellen.

Amíg a könyvsorozat második kötete kissé vontatott módon tárja fel a játék második és harmadik része közé eső újrakezdés történetének első pillanatait, addig a múltban játszódó szál lebilincseli az olvasót és kiválóan egészíti ki az eddig ismert világot. A sorozat rajongóinak feltétlenül ajánlott olvasmány, remekül fognak szórakozni, viszont az első kötettel ellentétben, másnak (sci-fi kedvelők) már kevésbé merném javasolni a beszerzését, hisz a játék ismerete nélkül már nehezen nyomon követhetővé vált a cselekmény. A Gears of War univerzumának feltétel nélküli élvezetéhez, elengedhetetlen, mind a játékok, mind a könyvek ismerete, tökéletesen összefonódva videojáték és irodalom, két ellentétes világa.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése