2015. január 19., hétfő

Könyvmoly - Steve Perry és Stephani Perry: Ripley háborúja


Billie és Wilks, utóbbi kalandja során, hajszálon függve menekült meg a Spears tábornok önkényuralma alatt tartott kísérleti bolygóról, ahol a fanatikus hadvezér, az idegenekből akarta kitenyészteni hadseregét a Föld visszafoglalásához.

A menedékül szolgáló Gateway űrállomásra érkezve, az élő legendává vált Ellen Ripley-vel találkoznak, aki mindenki tudomása szerint az LV-426-os börtönbolygón lelte halálát. A nőt már csak egy cél vezérli: bosszút állni az idegen fajon és visszahódítani karmaik közül a Földet. Ehhez számos segítőre lel, elsősorban Billie és Wilks személyében, majd sorra csatlakoznak hozzájuk olyan személyek, akik az űrállomáson is érzik a királynő hívószavát.



Ripley és csapata sikeresen elkötnek egy hajót, melynek nukleáris rakománya kulcsszerepet játszik a fészkek elpusztításában, ám Billie-t más szándékok is vezérlik a Föld megtisztításán kívül. Rabjává vált a bolygóról érkező segélyhívásoknak, azok közül is egy kislány folytonos videó üzeneteinek, akit fel kíván kutatni, mielőtt beindítják a nukleáris holokausztot.

A második rész silánysága, vitathatatlanul a trilógia mélypontját képezte, így igencsak elment a kedvem a harmadik kötet elolvasásától, amikor megpillantottam, hogy a minősíthetetlen tartalommal bíró Resident Evil könyvsorozat elkövetője, Stephani Perry is segédkezett Steve Perry zárókötetében, de nagy meglepetésemre ennek pozitív hozamai vannak, különösen az előzmény tudatában.

Ennek ellenére sem képes a kötet kinőni az Alien és Predator könyvekre jellemző dilettantizmusból, de legalább le tudja kötni az embert és szórakoztatja pár óra erejéig. Sok meglepetést nem fog tartogatni, hisz az írópáros megmarad a kitaposott ösvényen és nem kíván kísérletezni, sem szépirodalmi leírásokkal, sem csavaros fordulatokkal, sem aprólékosan kidolgozott karakterekkel vagy történettel, minek következtében egy középszerű epizóddal gazdagodhatunk az Alien univerzumon belül, sokadjára ellőve ugyanazon fordulatokat. Érdekes, hogy a trilógiából - a nem éppen kiemelkedő színvonala ellenére is -, nem keveset merített a film negyedik epizódja.

Ha az Alien univerzum nagy rajongója vagy, akkor inkább ezt a trilógiát vedd a kezedbe, mint más egyéb, az irodalommal köszönőviszonyt nem ápoló köteteket, melyek képesek belerondítani az idegenek világába is, (bár ezt elkövette a második kötet) silány mivoltuk mellett. Továbbra is úgy gondolom, hogy ez még egy viszonylag elfogadható olvasmány a maga középszerűségével, leginkább az első kötet, majd az elbaltázott második hibájából okuló - bár a véletlent sem zárnám ki -, harmadik, egész szépen zárja a történeti szálat, hogy pontot kapjunk Billie és Wilks kalandjának végére.

Kapcsolódó olvasmányok:  
Könyvmoly - Steve Perry: Idegenek a Földön 
Könyvmoly - Steve Perry: Lidérces utazás 
Comics - Aliens: Idegenek a Földön


Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése