2014. április 9., szerda

Mozgókép - Z világháború


Amerika szerte üti fel fejét valami új és ismeretlen betegség, ami első pillantásra a veszettséggel lehet hasonlatos, mégis annál sokkal veszedelmesebb sebes terjedése és az embereket dühöngő húsevővé változtató hatása végett. Csupán pillanatok kérdése, és a kór nagyvárosokat dönt romba, milliós seregét létrehozva az élőholtaknak.
 
Gerry Lane, egykori ENSZ alkalmazott és családja, sikeresen menekül meg az utolsó pillanatokban a városból, még mielőtt a zombik hullámai az utolsó embert is maguk alá temetné.



A hadsereg, az emberiség utolsó menedékhelyén, az óceánokon cirkáló anyahajón biztosít menedéket számukra, de egy szigorú feltétellel: Gerry-nek vissza kell lépnie az állományba, egy különleges megbízatás keretén belül.
A feladata, beutazni a fertőzött világot és kideríteni, hogy a kontinensek mely szegletén ütötte fel először fejét a kór, ki tudott róla először és ki volt a gazdatest, hogy a megfelelő biológia ellenszert felderíthessék az egyre nagyobb tömegekben támadó zombikkal szemben.
A világsikert elérő kötet filmadaptációja, szintén komoly babérokra tör és igyekszik a zombi fertőzés kimenetelét globálisan, nagy méretekben szemléltetni, aminek köszönhetően egy eddig még korábban nem látott volumenű akciófilm kerekedik belőle. Zombis film ellenére, ügyesen ülteti át a könyv történetét, ami hordoz magában érdekességeket és némi feszült pillanatokat, de elsősorban a világ kiterjedésű járvány lefolyásának, és az azzal szembeni küzdelem látványossága az elsődleges érdeme.
A film újszerűsége, a téma megközelítésében van, hogy a kezdeti feszült menekvést, nagy méretű összecsapásokba helyezi át, azaz szabadjára engedték a költségvetést és teret engedtek egy zombi világháború ábrázolásának, ami tartalmaz pár lenyűgöző jelenetet, így egy élvezetes akciófilm születhetett belőle, aminek története is képes fenntartani a figyelmet, de semmi többet nem kell várni tőle, nem fogja belepasszírozni a nézőt a fotelbe, csupán látványos szórakozást nyújt arra a két órára. Valljuk be, lehetett volna még hova fokozni, ha már az epikusságra törekedtek.
Viszont, amivel nem voltam kibékülve, az a befejezés, mely nem hozta azt a katarzis érzetet, melyet el lehetett volna várni tőle. A bonyodalom tetőpontján felbukkan a megoldás, ám nem kellő hangsúllyal, majd roppant rövid befejezést követően, mintha elvágták volna a filmet. Ennek ellenére bátran ajánlom minden akció és zombi film kedvelőnek, mert csalódni, semmiképpen sem fognak benne, hisz messze kiemelkedik a kínálatból.

Műfaj: akció horror
Műsoridő: 116 perc
Debütálás éve: 2013.

Rendező: Mark Forster
Forgatókönyv: Matthew Michael Carnahan, Damon Lindelof
Főszereplők: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, Abigail Hargrove, Fana Mokoena, David Morse, Sterling Jerins
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése