2014. április 5., szombat

Könyvmoly - Graham Hancock és Robert Bauval: Titkos jelek


A titkos társaságok és a rejtett történelem szakértő párosa egy roppant érdekes témába vágta fejszéjét, hogy egészen az ókori egyiptomi kultúráig visszanyúlva, több ezer éven keresztül vezesse gondolatmenetét arról, hogy milyen folyamatoknak is köszönhető a 2001. szeptember 11-i terrortámadás.

Graham Hancock és Robert Bauval, hosszú évekig tartó kutatómunka eredményét teszi közzé vaskos kötetében, melyben kiváló mesélőként, olvasmányos formában adják elő a különféle titkos társaságok keletkezését, munkásságukat és történelmüket. Ehhez egészen az ókori Egyiptom történelméhez, a piramisépítésekig és a hermetika megszületéséig nyúlnak vissza, majd áteveznek Salamon templomának építkezéséhez, hogy elsősorban a szabadkőműves társaság egyre feljebb ívelő karrierjét, történelmi befolyását, de még részletesebben vallását vesézze ki, különféle dokumentációkkal alátámasztva teóriájukat.



Mindemellett alapos, részletes betekintést nyerhetünk a különféle keresztény szekták megszületésébe (katarok, bugomilok) majd a katolikus egyház által vívott könyörtelen harcokba, hogy leszámoljon minden konkurens ágazattal, és milyen módon igyekeztek sötétségben tartani az emberiséget, uralmuk megszilárdítása végett, mígnem a reneszánsz korszaka elhozta a világosság első parazsát, újabb földalatti szervezetek születésének engedve teret, míg a rejtélyes hatalommal bíró templomos lovagok számára a leáldozás korszaka következett.

Az alkímia és a Rózsakeresztesek hitvallásának és eredetének bemutatását követően, visszakalandozhatunk a francia felvilágosodás világába, ahol ismét erőteljesen üti fel fejét a szabadkőműves befolyás, miután az Egyesült Államok megszületése, tökéletes kísérleti területet szolgáltatott az új világrend megteremtéséhez.

Hancock és Bauval, a történelem apró részleteit összeillesztve, egy teljes képet tár elénk, hogy milyen erőhatások igazították az események szálait, és a világrengető döntések mögött milyen szervezetek és társaságok rejtőztek meg, néha felszínre engedve eredetüket, mint Washington eskütétele a szabadkőműves bibliára, vagy az egy dollároson a mai napig fellelhető mindent látó szem szimbolikája, hogy a végén egy dátumra, 2001. szeptember 11-ére fussanak össze a szálak, amikor is az ötágú csillag formájára tervezett, 1941. szeptember 11-i alapkő letételű Pentagon épület és a globalizált világ centrumaként szolgáló World Trade Center ellen irányult terrortámadás. A kérdés: Ki is volt az igazi célpont? Még ha a válasz kétséges is maradna egyesek számára, a Titkos jelek című kötetnél behatóbb tanulmányt az emberiség rejtett történelméről, nehéz lenne találni.
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése