2013. augusztus 10., szombat

22 éve nyílt meg az első weblap


1990-ben indították el az első webszervert Svájcban, melyre egy év elteltével felkerült az első weboldal. Ennyi idő elteltével igen érdekes visszatekinteni erre az oldalra, ami csupán szöveges információt tartalmazott magáról a World Wide Web-ről.
Az oldalt Sir Timothy John Berners-Lee alkotta meg  Franciaországban, de a XX. század végén elterjedt szokás szerint, svájci (a "Béke szigete", mint a nagyszabású nemzetközi projekteknek otthont adó állam) domain névvel látta el, hirdetve ezzel is, hogy ebből rövidesen nem csak egy új, az emberiség technológiai szintjét jelentősen előre mozdító találmány született meg, hanem annak leendő szabad felhasználását is.

Berners-Lee a CERN -nél (mely kutatóintézet a szintén Svájcban található részecskegyorsítót is építette) több protokollt is kifejlesztett, mint például a HTTP vagy a HTML. A web eredeti célja, a különféle kutatóintézetek közötti automatizált információ megosztás volt, mígnem 1993. április 30-án szabadon hozzáférhetővé tették mindenki számára.
1994-ben Berners-Lee megalapította a W3C-t (World Wide Web Consortium), melynek célja az internet minőségének javítása, különféle sztenderdek fejlesztésével és ajánlásával. Ennek keretein belül születhetett meg '96-ban a CSS (Cascading Style Sheets).

Az első elérhető weboldal eredeti címe a http://nxoc01.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html -volt, ami mára törölve lett, helyette a http://info.cern.ch -címen érhető el.



Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése