2013. július 11., csütörtök

Könyvmoly - Dean R. Koontz és mások: Csapdában


A 19 kisregényt és novellát tartalmazó kötet az első és egyben legterjedelmesebb műről kapta címét, melyet Koontz sokáig íróasztala rejtett zugában bújtatott a közönség elől, kételkedve annak potenciáljában. A könyv szerkesztője, számos író művét fűzte össze egy kötetbe, melyek mind a feszültségkeltés és borzongás műfajaiban születtek, így a horror, thriller és krimi kedvelők válogathatnak a szájízüknek megfelelően.

A széles paletta ellenére csupán a művek fele mondható értékelhető darabnak, míg másik felük igen erős laposságot, vagy pedig öncélúan brutális erőszakot ábrázol, helyenként katyvaszos történeti szálba ágyazva. Az értékelhető novellák között viszont igen remek darabokra bukkanhatunk, melyek képesek az ember idegeit alaposan felborzolni, némelyik még merengő gondolkodtatásra is készteti az olvasót, azok helyenkénti valóságalapja végett.



A 19 mű között Koontz Csapdában című kisregénye, a hóvihar kellős közepén, egy magányos házban rekedt nő és gyermeke küzdelmét tárja elénk a laborból szökött, intelligens kísérleti patkányokkal szemben. John Coyne, A szökés címet viselő kisregénye egy tévképzetekkel küzdő férfi, igen brutális napját tárja elénk, amíg F. Paul Wilson, Az élet egy napja című műve a thriller műfaján belül kalauzol el bennünket egy a boltok és üzletek védelmére szakosodott féri életébe, remek, szórakoztató fordulatokkal vezetve a szálat. A többi mű stílusa és tartalmi élvezhetősége nagyon vegyes képet mutat, melyek közül kiemelném Ed Gorman Nyomkeresőjét; Edward D. Hoch, A lélekvadász; Richard Laymon, A vadászat és James Kisner, Tucker Anyó című novelláit, melyeket semmiképp sem érdemes kihagyni a műfajok kedvelőinek.

Annak ellenére, hogy igen olcsón hozzá lehet jutni a kötethez, senkit sem bátorítanék annak megvásárlására és inkább valamilyen úton-módon történő kölcsönzését ajánlanám az igen vegyes színvonalat mutató gyűjtemény végett, melyben akadnak olyan darabok is, amiktől a gyengébb idegzetű olvasók jobb ha távol tartják magukat, azok felkavaró mivolta végett.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése